Embark DNA-test in VFR

Er zijn heel veel DNA-testen op de markt, over het algemeen bestemd voor één aandoening en voor één ras. Nieuw op gebied van DNA-tests voor (ras)honden is het testen op het gehele genoom; whole genome sequencing. Hierbij wordt elk stukje DNA ontrafeld en getest. Met deze waardevolle informatie weten wetenschappers nu hoe het genetische plaatje van de diersoort hond er uit ziet en kunnen heel veel erfelijke kenmerken gevonden worden met maar één test. Een van de laboratoria die zo’n soort test aanbiedt voor honden is het Amerikaanse bedrijf Embark.

Binnen de CPCN is het besef groot dat we oog moeten hebben voor het voortbestaan van een gezond ras. Als fokkers van de Chodsky pes moeten we zorgvuldig omgaan met het kiezen van de combinaties van ouderdieren. De Algemene Ledenvergadering en het bestuur van de CPCN vinden het belangrijk om hiervoor een DNA-test in te zetten. Dit heeft als resultaat dat de Embark DNA-test is opgenomen in het Verenigingsfokreglement (VFR).

Deze DNA-test is een genetische screeningstest die nuttige informatie geeft over de genetische samenstelling, familiegeschiedenis en risico’s van het ontwikkelen van bepaalde ziekten. Het helpt mee inzicht te krijgen in de verwantschap onderling om zo een goede combinatie te vinden van ouderdieren. Deze DNA-test geeft onder meer inzicht in de in het VFR opgenomen verplichte screeningsonderzoek DM (Degeneratieve myelopathie) en geeft inzicht in de advies-onderzoeken Locus D, MDR1, RYR1 (maligne hyperthermie) en hypofysaire dwerggroei.

Meer weten of ook interesse in een Embark DNA-test? Mail naar Miranda de Jong (penningmeester@cpcn.nl) of ga naar www.facebook.com/Embark

Copyright 2021
All rights reserved
IBAN NL 08 RABO 0343579537
KvK nummer: 75236427