Normenmatrix
Raad van Beheer

De Raad van Beheer heeft regels voor het fokken van stamboomhonden. Deze regels zijn een toevoeging op de algemene wettelijke regels van de overheid. Deze regels van de Raad van Beheer uit het Basisreglement Welzijn & Gezondheid (BWG) gelden voor de stamboomfokkerij van alle hondenrassen. De normenmatrix is een aanvulling op deze algemeen geldende regels en is afgestemd per hondenras, in dit geval de Chodsky pes.

Met de normenmatrix zet de Raad van Beheer een volgende stap in een transparant en duurzaam fokbeleid van stamboomhonden en het stimuleren van aanbod van verantwoord gefokte stamboompups.

Doel van de normenmatrix is fokkers te helpen met de gezondheids- en welzijnseisen die voor hun ras gelden. De opgenomen gezondheids- en welzijnseisen gelden voor alle fokkers wel of niet lid van de rasvereniging. Wordt er niet voldaan aan de opgenomen gezondheids- en welzijnseisen van de normenmatrix, dan zal dit zichtbaar zijn op de stambomen van de nakomelingen.

De CPCN heeft dit concept Normenmatrix FCI rasgroep 1 – Herdershonden en veedrijvers - Chodsky pes ingediend bij de Raad van Beheer voor goedkeuring. De normenmatrix is gebaseerd op het VerenigingsFokReglement (VFR) van de CPCN.

Invoering 
Het is helaas nog niet te zeggen wanneer de collectieve invoering van de normenmatrix kan plaatsvinden. Tijdens de Algemene Vergadering van 16 oktober 2021 van de Raad van Beheer  is namelijk besloten dat de invoering pas kan plaatsvinden nadat alle rassen (waarvoor een rasvereniging de belangen behartigd) ingeregeld zijn. Tot die tijd zal er dus ook voor de Chodsky pes geen normenmatrix worden ingevoerd. Wanneer er duidelijkheid is over de collectieve invoering van de normenmatrix zal de publicatie op de website van de Raad van Beheer komen. Vooralsnog zullen deze gegevens nog niet gepubliceerd worden.

Copyright 2021
All rights reserved
IBAN NL 08 RABO 0343579537
KvK nummer: 75236427